Før kampen: Fana - Brann

Publisert 1. august 2021 | Fotballutdanning | Seniorfotball | Representasjonslag | Herrelaget | Før kampen: Fana - Brann

Foto: Odd Løvset i Hordalandsfotball.

Ti år etter cupdramaet mellom Fana og Brann skal lagene i dag møtes på ny.

Allerede uken etter den første obligatoriske kampen for herrelaget på 637 dager venter en storkamp sett med Fana-øyne. Rødtrøyene på Kniksens plass står på motsatt banehalvdel nesten nøyaktig ti år siden sist cupkamp mellom lagene.

Flaggskipet
Dette er på mange måter Davids kamp mot Goliat. Til tross for en miserabel sesong så langt kommer nemlig Brann til kampen med forventning om et enkelt avansement mot et lag som knapt nok har spilt kamp. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at flaggskipet i bergensfotballen har plassert seg aller sist i Eliteserien av en grunn. Få scorede mål og mange innslupne gir som regel nemlig minimalt med seire.

Dette har naturligvis fått sine konsekvenser med treneravsettelse og hyppige nyheter om spillerlogistikk. Allerede i cupkampen kan flere nye Brann-stjerner få sin debut og mulighet til gi laget et løft. Den konstituerte hovedtreneren Eirik Horneland ser dessuten garantert på oppgjøret som en fin måte å skape relasjoner mellom spillerne før alvoret i Eliteserien braker løs. Gjennomføringen av 1. runde i NM for menn på Stavollen Idrettsplass var i alle fall høyst profesjonell. Kanskje er drømmen om en ny cupfinale et nødvendig pusterom fra marerittet man opplever i Eliteserien?

Askeladden
For Fana-guttene ble det bursdag, 17. mai og julaften på en og samme tid da man endelig sparket i gang fotballsesongen 2021. Til tross for manglene kamptrening viste Ørjan Hålands disipler litt av hva som bor i dem. Selv om en cupkamp mot Brann er noe helt spesielt er også en generalprøve før seriestart og en perfekt måte å finpusse formen på.

I et historisk perspektiv kan Brann vise til en imponerende lang seiersrekke mot lokale lag i NM. Fana IL Fotball har imidlertidig vist seg å være en askeladd som har sjokkert og rystet gjestene ved flere anledninger. Før spillerne i dagens Fana-tropp ble født stod de rød- og hvitstripede for en cupbombe i 1989 da Brann sin 38 år lange rekke med avansement på bekostning av naboklubber ble brutt. Tre år senere skulle Brann reise kjerringen i cupen etter en meget skuffende vårsesong, men måtte på ny akseptere et nederlag mot Fana-guttene.

For ti år siden ble cupbomben avverget i siste sekund etter en vill sluttspurt fra Brann sin side i en kamp hvor målvakten Mathias Dyngeland stjal overskriftene etter ha nærmest stengt Fana-buret. Blant sine lagkamerater var både Joachim Dankertsen og Mats Walberg i aksjon - begge rutinerte ringrever på dagens Fana-lag. Dankertsen har begitt seg inn på sin tolvte sesong i Fana-drakt hvilket i seg selv er sjelden kost i både lokal, nasjonal og internasjonal fotball - på lik linje med Rosenborg-legenden Roar Strand, Ryan Giggs i Manchester United og den evige kaptein Paolo Maldini i AC Milan.

Kampen blir i det hele tatt en gøy opplevelse for alle involverte og en god pekepinn på hvordan spillestilen i Fana IL Fotball, som også dyrkes lojalt i akademiet, står seg mot Eliteseriemotstand. Om enda en NM-runde skal være innenfor rekkevidde må nok Fana-guttene prestere maksimalt samtidig som Brann ikke har helt dagen. Det er uansett lite sannsynlig at Håland har lagt en plan om å forsvare seg til seier.

Slik blir cupfesten

Fana - Brann
2. runde i NM for menn, Varden Amfi
Søndag 1. august 2021 klokken 14:00

Mer om Herrelaget

Fredrik Fosse-Iversen er med videre

Publisert 22. september 2023

Fana IL Fotball og Fredrik Fosse-Iversen vil opp og frem i årene som kommer.

Øvreberg signerte ny kontrakt

Publisert 15. september 2023

Trym Vatn Øvreberg skal utvikle seg videre i den rød- og hvitstripete Fana-drakten.

Gjerstad signerte ny kontrakt

Publisert 8. september 2023

Midtbanespilleren Håkon Giæver Gjerstad har signert en toårskontrakt med Fana IL Fotballs herrelag.

Njøs er klar for fortsettelsen

Publisert 6. september 2023

Sølvreven fra Stord har signert en ny flerårskontrakt med Fana IL Fotball.

Klubblegenden takker for seg

Publisert 24. august 2023

Etter 13 sesonger og 250 kamper for Fana IL Fotball har Joachim Dankertsen valgt å legge skoene på hyllen.

Joakim Birkeland tilbake i rødt og hvitt

Publisert 11. august 2023

Midtbanespilleren Joakim Birkeland har flyttet hjem til Bergen og Nesttun Idrettsplass.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram